Usein kotisivut ovat yritykselle ja varsinkin yhdistykselle kustannuskysymys. Toisaalta asiaa pitäisi ajatella markkinoinnin, näkyyvyyden ja tiedottamisen kannalta. Nettisivuihin saa uppoamaan rahaa vaikka tuhansia euroja pienessäkin projektissa. Hinta riippuu sivustolle halutuista ominaisuuksista, sivuston laajuudesta ja erityisesti tekijästä. Jos budjetti on pieni, joudutaan tekemään valintoja.
Voisiko yrityksen tai yhdistyksen kotisivut saada täysin ilmaiseksi? Jossakin tapauksessa se voi olla mahdollistakin, mutta kolikolla on aina se kääntöpuoli.
Yhdistyksessä jäsenistö koostuu yleensä monen alan ihmisistä, joilla on yhteinen tavoite - oman yhdistyksen toiminnan edistäminen ja pyörittäminen. Yhdistyksen alkutaipaleilla jäsenmäärän ollessa pienehkö tiedottaminen sujuu vielä sähköpostin välityksellä. Ennen internetin yleistymistä määräajoin ilmestynyt jäsenlehti oli varmasti se ykköstiedotuskanava.
Yhdistyksissäkin kuitenkin tapahtuu kokoajan jotakin. Viimehetken muutoksia ei voi tiedottaa jäsenlehdessä vaikka se ilmestyisi joka kuukausi. Siihen mennessä kun lehti on jaettu vastaanottajille, tieto on jo auttamattomasti vanhentunutta.
Jos sivustollasi ei tule olemaan juurikaan muuttuvaa tietoa, osaava HTML-koodari voi tehdä sivuistasi lähes täysin toiveidesi mukaiset. Jos prosessi alkaa aivan tyhjältä pöydältä, sivuston valmistuminen voi kestää jonkin aikaa, jotta täydellinen lopputulos saavutetaan. Sisällön lisääminen ja muokkaaminen kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi, jotta kokonaisuus säilyy ehjänä.
Usein päivitettävä sivusto kannattaakin tehdä käyttäen jotakin sisällönhallintajärjestelmää (CMS = Content Management System). Puhutaan julkaisujärjestelmästä, eli webhotelliin asennettavasta ohjelmistosta, johon kirjautumalla voit itsekin lisätä ja muuttaa sivustollasi olevaa tietoa helposti rikkomatta koko sivuston rakennetta.
Se riippuu täysin siitä mitä haluat sivuillasi julkaista. Yksisivuinen ja yksinkertainen "käyntikorttisivu" ei paljon tilaa tarvitse, 100-200 MB riittää mainiosti ja siihenkin tilaan mahtuu paljon hyvälaatuisia kuvia. Varmuuskopioinnin tähden tilaa kannattaa varata kuitenkin 1,5-2 kertainen määrä, jotta varmistus ei epäonnistu tilanpuutteen takia.
Tarvitset kotisivuillesi verkkotunnuksen, mutta et tiedä mistä sellaisen saa? Jos haluat .fi-loppuisen verkkotunnuksen eli domainin, kaikkein edullisimmin saat tilaamalla sen suoraan Viestintäviraston verkkosivuilta osoitteesta www.domain.fi. Siellä voit myös kokeilla onko haluamasi verkkotunnus käytettävissä.
Ennen kuin tilaat domainin, tarvitset siihen liitettävät nimipalvelintiedot, jotka annetaan verkkotunnuksen rekisteröinnin yhteydessä. Viestintävirasto tarkistaa saman tien, että nimipalvelimet ovat toimivat. Nimipalvelimet kuuluvat yleensä webhotelliin tai niiden ylläpidosta voidaan periä pieni vuotuinen maksu. Nimipalvelimet tarvitaan, jotta osoitteeseesi tuleva liikenne voidaan ohjata oikeaan paikkaan, sinne missä kotisivusi ovat.