Tarvitset kotisivuillesi verkkotunnuksen, mutta et tiedä mistä sellaisen saa? Jos haluat .fi-loppuisen verkkotunnuksen eli domainin, kaikkein edullisimmin saat tilaamalla sen suoraan Viestintäviraston verkkosivuilta osoitteesta www.domain.fi. Siellä voit myös kokeilla onko haluamasi verkkotunnus käytettävissä.

Ennen kuin tilaat domainin, tarvitset siihen liitettävät nimipalvelintiedot, jotka annetaan verkkotunnuksen rekisteröinnin yhteydessä. Viestintävirasto tarkistaa saman tien, että nimipalvelimet ovat toimivat. Nimipalvelimet kuuluvat yleensä webhotelliin tai niiden ylläpidosta voidaan periä pieni vuotuinen maksu. Nimipalvelimet tarvitaan, jotta osoitteeseesi tuleva liikenne voidaan ohjata oikeaan paikkaan, sinne missä kotisivusi ovat.

Käytännössä toimivat nimipalvelintiedot tarkoittavat sitä, että olet etukäteen hankkinut kotisivuillesi webhotellipalvelun tai ns. domainparkin joltakin palveluntarjoajalta.

Kansallisella .fi-päätteellä verkkotunnuksen varaus maksaa suoraan Viestintävirastolta hankittuna 12 euroa per vuosi, 33 euroa kolmeksi vuodeksi tai 50 euroa viideksi vuodeksi. Kun nettisosoitteen voimassaolo lähestyy loppuaan, saat automaattisesti sähköpostimuistutuksen tunnuksen uusimisesta. Laskua ei tule, vaan uusiminen täytyy hoitaa itse samoilla Viestintäviraston sivuilla.

Jos olet varannut verkkotunnuksesi webhotellipalveluntarjoajasi kautta, sopimukseesi voi kuulua, että palveluntarjoaja hoitaa myös verkkotunnuksen voimassaolon uusimisen automaattisesti. Siinä tapauksessa sinun ei tarvitse huolehtia itse saamastasi sähköpostimuistutuksesta, vaan palveluntarjoaja laskuttaa sinua uusinnasta kun sen aika koittaa.

Verkkotunnuksen voimassaolon voit tarkistaa myös Viestintäviraston sivuilla kirjoittamalla osoitteesi etusivulla olevaan hakukenttään.

Kuka omistaa osoitteen?

Nettiosoite rekisteröidään tilaajan nimiin. Jos tilaaja on olemassa oleva yritys, annetaan osoitteen haltijaksi yrityksen tiedot. On tärkeätä antaa rekisteröinnin yhteydessä sellainen sähköpostiosoite, jota seurataan aktiivisesti, koska mahdolliset tiedotteet ja uusintamuistutus lähetetään kyseiseen sähköpostiosoitteeseen.

Rekisteröinnin jälkeen Viestintävirasto lähettää haltijan postiosoitteeseen vahvistuksen verkkotunnuksen rekisteröinnistä ja valtuutusavaimen. Valtuutusavain on yksilöllinen numerosarja, jota tarvitaan aina kun verkkotunnuksen tietoihin tehdään muutoksia tai kun halutaan siirtää tunnus toiseen webhotelliin ohjautuvaksi. Valtuutusavainpaperi kannattaakin säilyttää erityisen hyvin. Toki avaimen voi tilata uudelleen Viestintävirastolta jos se on päässyt katoamaan. Se tulee aina paperilla ja vain siihen postiosoitteeseen, joka haltijan tiedoissa on annettu.

Rekisteröintiin tulossa muutos

Huomaa, että 5.9.2016 lähtien verkkotunnus täytyy varata palveluntarjoajan kautta, yksityishenkilö tai yrityksen edustaja ei voi enää omin päin tehdä varausta. Kotimaisia palveluntarjoajia on netti pullollaan. Kannattaa kuitenkin vertailla hintoja, palveluntarjoaja ei välttämättä tee varausta ihan pienellä palvelumaksulla.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä..

 

 

 

Go to top